Magyarország Halfaunája

Ajánlom a leendő, a kezdő, és a régi horgászok figyelmébe, a számos érdekes és információban gazdag web. oldalt. 

A weboldalt itt lehet elérni: Kattintás IDE

Idézet: 

Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán (2007)

Dr. Harka Ákos és Sallai Zoltán

Könyvünk – bár igen sok tartalmi és formai elemét megőrizte – nem egyszerűen újabb kiadása Harka Ákos Halaink c. munkájának. Lényegesen többet ad elődjénél, amit jól mutat, hogy a korábbi 69-cel szemben 90 magyarországi előfordulású fajról ad részletes leírást, s ezzel az eddigi legteljesebb képét adja halfaunánknak.

Magyarország halfaunáját azoknak a halfajoknak az összessége adja, amelyek vizeit benépesítik. Mivel elsősorban a jelenkori helyzetről kívántunk képet adni, a bemutatásra kerülő fajok listájának összeállításánál elsőként azokat a halakat vettük számba, amelyek az utóbbi 25 évben bizonyítottan előfordultak vizeinkben.

Terjedelmének túlnyomó részét a fajismertetők teszik ki, amelyekben kiemelt szerepet kap halaink hazai elterjedése. A lelőhelyek között név szerint elsősorban a természetes vizeket soroljuk fel. A halastavakra és csatornákra, amelyeknek halállománya zömmel a tápláló vízfolyástól és a telepítésektől függ – a Keleti- és Nyugati-főcsatorna kivételével – inkább csak általánosságban utalunk. Az idevágó szöveget mindenütt térképvázlat egészíti ki, amely pontosítja, hogy az illető hal vizeinknek mely pontján, mely szakaszán fordul elő.

Halfaunánk folytonosan változik, ezért a vázolt kép csupán aktuális helyzetjelentésnek tekinthető vizeink ezredforduló körüli halállományáról.

Üdvözlettel:

Pest József Horgászegyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .